Medové kuře na rozmarýnových jablkách

Pokud vaříte stejně jako já téměř každý den, určitě se vám už mnohokrát stalo, že jste jen tupě zírali do lednice či potravinové skříně a prostě nevěděli, co dnes k té večeři uvařit. Pro zpříjemnění a zjednodušení vašeho vaření během adventních víkendů pro vás připravuji nápady na nedělní večeře. Recepty jsou ze sezónních surovin a nějakým způsobem tematické ať už k (pod)zimnímu období nebo k adventu a Vánocům jako takovým.

Před Vánoci máme většinou ještě mnohem více nabitý program než v jiných částech roku, a tak na nějaké vyvařování nezbývá mnoho času ani sil. Já sama poslední dobou bojuji s tím, že trávím v kuchyni víc času, než bych si představovala. Ačkoli přípravu jídla ze srdce miluji, přece jen mám i jiné záliby, kterým se chci věnovat. Rozhodla jsem se tedy, že připravím soubor jednoduchých a celkem rychlých receptů na adventní neděle.

Doufám, že se Vám mé recepty budou líbit a moc mě potěší, když ve Vaší rodině zachutnají 🙂

Monika

První adventní neděle

Medové kuře na rozmarýnových jablkách

Na první adventní večeři jsem pro vás vymyslela recept na pečené kuře s jablky, medem a rozmarýnem. Pro mě samotnou bylo pečení celého kuřete premiéra, nicméně si troufám tvrdit, že to dopadlo na jedničku. A ta vůně! Měla jsem pocit, že peču štrůdl a ne kuře..

[box background=#facb73]počet porcí: 4-6, podle velikosti kuřete (a dětí 😉

čas přípravy: 15-20 minut + 10 hodin pomalého pečení

ingredience:

1 máslová dýně

1 kuře (1,8 kg)

4 (větší) až 6 (menších) jablek (cca 900 g)

8 snítek rozmarýnu

1 lžíce medu

šťáva z 1 citronu

2 lžíce ghee (přepuštěné máslo, lze použít i klasické máslo nebo olivový olej)

20 g čerstvého zázvoru (asi 2 zarovnané polévkové lžíce)

¼ lžičky mleté skořice

⅛ lžičky mletého chilli

sůl

pepř[/box]

postup:

    1. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte 1 lžíci medu, přidejte citronovou šťávu, ghee, na malé kousky nakrájený zázvor, skořici a chilli (v takto malém množství ve výsledku nepálí, ale můžete ho samozřejmě kvůli dětem vynechat). Pokud máte tyčový mixér, rozmixujte směs do hladka.
    2. Jablka nakrájejte na osminky a část (přibližně čtvrtinu) ještě pokrájejte na menší kousky. Osminky jablek promíchejte s větší částí rozmarýnu a vyskládejte na dno zapékací nádoby.
    3. Kuře ze všech stran i zevnitř osolte a potřete rozmixovanou směsí.
    4. Kousky jablek smíchejte se zbylým rozmarýnem a naplňte jimi kuře, které položte na vrstvu jablek do zapékací nádoby.
    5. V uzavřené pečící nádobě nechte péct na 110°C přibližně 10 hodin (já takto peču vždy přes noc). Na závěr můžete nádobu otevřít a nechat 10-15 minut dopéct při 200-220°C, aby se udělala kůrka. Jen pozor, díky medu má marináda tendenci se rychle připálit!
    6. Na posledních 20 minut pečení přidejte do trouby dýni. Máslovou dýni oloupejte škrabkou na brambory, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky. Kousky dýně vyskládejte na plech s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, trochu posolte a případně lehce posypte čerstvě namletým pepřem. Vše promíchejte a dejte péct na 15-20 minut při 200-220°C, během pečení několikrát kousky dýně promíchejte, aby se opekly ze všech stran.

    Kuře s jablky a dýní podávejte buď tak, jak vám vyleze z trouby, nebo zkuste jablka a kuřecí výpek rozmixovat jako omáčku.

     

    TIP č.1!

    Pokud nechcete péct pomalu, můžete samozřejmě kuře péct i za vyšší teploty kratší čas, s občasným podléváním vodou. Nicméně pokud vám to čas aspoň trochu dovolí, vyzkoušejte pomalé pečení – kuřecí maso si zachová mnohem vyšší šťavnatost

    pozn.: Při pomalém pečení za nízké teploty není potřeba kuře podlévat, jablka pustí dost šťávy. Při pečení na vyšší teplotu bude potřeba ze začátku kuře podlít 1-2 deci vody nebo vývaru a v průběhu pečení kontrolovat, zda se tekutina nevypařila, a případně dolévat.

     

    TIP č.2!

    Nechce se vám porcovat celé kuře? Vyžadují všechny vaše děti stehýnka a prsa u vás doma zůstávají „na ocet”? Vyzkoušejte obměnu receptu tak, že na vrstvu jablek s rozmarýnem naskládáte kuřecí stehna, která opět pokladete jablky. Doba pečení bude pravděpodobně kratší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *