Pečená dýňová polévka

Na druhou adventní večeři jsem si pro vás připravila recept na pečenou dýňovou polévku. Pečené zeleninové polévky jsem si velmi oblíbila zejména pro rychlost, se kterou se dají připravit. Navíc nemusím řešit, jestli je zelenina nakrájená na úhledné, stejně velké kousky, protože se nakonec stejně vše rozmixuje. Je to tedy ideální recept, se kterým vám můžou pomoct i děti.

[box background=#edd67c]

počet porcí: přibližně 6 – podle velikosti talířů a strávníků 😉

čas přípravy: 20 minut + 45 minut pečení + 10 minut mixování a dochucení

ingredience:

1 dýně Hokkaido (950 g)

2 cibule (180 g)

4 stroužky česneku (23 g)

20 g čerstvého zázvoru (1 vrchovatá lžíce)

3 lžíce olivového oleje (30 g)

1 litr zeleninového vývaru (nebo vody)

200 ml 12% smetany

¼ lžičky muškátového květu

šťáva z ½ citronu

kayenský pepř

sůl

zakysaná smetana

50 g dýňových semínek

[/box]

postup:

  1. Dýni (bez semínek) a cibuli nakrájejte na větší kousky, dejte na plech s pečícím papírem a smíchejte s na jemno nakrájeným česnekem a zázvorem. Promíchejte s olivovým olejem, solí a muškátovým oříškem.
  2. Pečte na 180°C 45 minut a občas vše promíchejte, aby se dýně opekla ze všech stran a nespálila se.
  3. Mezitím na pánvi opečte dýňová semínka – když začnou pukat a lehce jim zhnědne slupka, jsou tak akorát.
  4. Upečenou zeleninovou směs dejte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Pokud máte stolní mixér na smoothie, doporučuji ho použít místo tyčového mixéru – polévka bude mnohem hladší. Rozmixovanou směs zahřejte a promíchejte se smetanou a citronovou šťávou.
  5. Přidejte sůl a případně kayenský pepř podle vlastní chuti. Polévku podávejte nejlépe se lžící zakysané smetany a opečenými dýňovými semínky.

TIP!

Máte-li čas, čerstvá semínka z dýně nevyhazujete – připravte si z nich zdravé mlsání na večer. Ze semínek oberte dužinu a vařte je 15 minut v osolené vodě. Potom je očistěte od zbytků dužiny, osušte, rozložte na pečící papír, zakápněte olivovým olejem a osolte. Semínka dejte péct do trouby na 180°C přibližně 15 minut, občas je promíchejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *