Švestková panenka ve slanině

Na třetí adventní neděli jsem pro vás vymyslela opravdu rychlé a nenáročné jídlo – vepřovou panenku ve slanině plněnou sušenými švestkami. Jelikož na nás v předvánočním období útočí mnoho nezdravého jídla, zvolila jsem velmi lehkou zeleninovou přílohu – květákové pyré. Doufám, že vám bude chutnat.

[box background=#d6bcbc]

počet porcí: 4-6

čas přípravy: 20 minut + 8 hodin pečení

ingredience:

1 kg vepřové panenky

200-300 g anglické slaniny (plátky)

sušené švestky

1 větší květák

2 lžíce ghee nebo másla

sůl[/box]

postup:

1. Nakrájejte panenku na kusy o velikosti jedné porce a podélně je nařízněte tak, aby kraje zůstaly vcelku. Do vzniklé kapsy vložte sušené švestky (čím víc se jich dovnitř vejde, tím lépe) a panenku se švestkami obalte v několika plátcích slaniny.

2. Maso vložte do uzavřené zapékací mísy s přibližně 2 dcl vody a pečte na 110°C 8 hodin (nebo za vyšší teploty kratší čas).

3. Ke konci pečení si připravte přílohu. Květák nakrájejte na větší kusy a v osolené vodě vařte do změknutí, přibližně 10 minut. Uvařený květák slijte, přidejte 2 lžíce (přepuštěného) másla, osolte a šťouchadlem na brambory vytvořte pyré.

4. Podávejte s nějakou hezky barevnou zeleninou – přece jen květák je barevně trochu nuda 😉

TIP!

Květákové pyré můžete ozvláštnit nasekanými čerstvými bylinkami, např. pažitkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *