Ten nejlepší svařák

Tento recept přidávám jako takový malý bonus na první adventní neděli. Touto dobou totiž mívá starší malý medvěd oslavu narozenin, na které s ostatními dospěláky každoročně svařené víno společně připravujeme a s velkou chutí popíjíme. Čekáte-li návštěvu, svařeným vínem je určitě nadchnete. Kombinace koření a ovoce krásně provoní váš byt a horký nápoj každého příjemně naladí na pohodové, společně strávené odpoledne.

Svařené víno samozřejmě není můj vynález, nicméně v jedné věci je tento recept přece jen ojedinělý – na začátku se koření delší dobu vaří ve vodě, čímž dosáhnete mnohem intenzivnější chuti a navíc si z vína zbytečně nevyvaříte alkohol.

[box background=#fcb3b3]

počet porcí: 4-6, podle velikosti hrnečků

čas přípravy: 15-20 minut

ingredience:

1 litr červeného vína

1-2 dcl vody

třtinový cukr, cca 3-4 lžíce (podle sladkosti vína a vašich chuťových preferencí)

4 celé skořice

30 kusů hřebíčku

1 pomeranč

1 citron

[/box]

postup:

  1. V hmoždíři nebo pomocí paličky na maso rozmlaťte skořici na malé kousky a lehce nadrťte i hřebíček. Koření dejte do hrnce a přidejte trochu vody tak, aby bylo akorát ponořené. Vařte 10 minut a v průběhu dolévejte vodu, aby koření nezůstalo na suchu.
  2. Do hrnce přidejte víno a cukr a vařte, dokud se na hladině nezačne tvořit růžová pěna. Víno chceme ohřát na co možná nejvyšší teplotu, ale ne až k bodu varu, aby se nám všechen alkohol nevyvařil. Občas víno zamíchejte, ochutnejte a případně doslaďte.
  3. Než bude víno horké, připravte si hrnečky – do každého dejte plátek citronu a pomeranče.
  4. Horké víno nalijte přes sítko do hrnků a užijte si ten hřejivý pocit v rukou při držení hrnečku, který doprovází nádhernou vůni skořice, hřebíčku a ovoce.

 

TIP č.1!

Variantu svařeného vína pro děti, těhotné maminky a řidiče snadno připravíte stejným způsobem z ovocného džusu či moštu – výborně se hodí jablečný a hruškový. Jen opatrně s množstvím cukru, džus či mošt bude potřebovat dosladit o dost méně, pokud vůbec.

 

TIP č.2!

Pohrajte si s kořením! Do svařeného vína se kromě skořice a hřebíčku báječně hodí i zázvor, badyán či nové koření. Fantazii se meze nekladou, svařené víno si můžete užít pokaždé v trochu jiné podobě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *