Trochu jiný bramborový salát

Když jsem zjistila, že čtvrtá adventní neděle vychází přímo na Štědrý den, měla jsem trochu smíšené pocity. Na jednu stranu jsem si říkala, že je to skvělé – vymyslet nějakou variantu na kapra s bramborovým salátem určitě nebude nic těžkého. Pak jsem si ale uvědomila, že zdaleka ne v každé rodině všichni jí kapra. Já jsem tedy obalované kapří podkovy jako dítě milovala, ale moje sestra by k bramborovému salátu nepozřela nic jiného než kuřecí řízek. U známých pak pečou tradičně na Vánoce lososa, jinde zas vaří mořské plody… A tak jsem si uvědomila, že v každé rodině je určitě nějaká tradice štědrovečerní večeře, které bych nerada konkurovala.

Rozhodla jsem se tedy podělit se s vámi o můj oblíbený recept na bramborový salát, který původně vůbec není myšlený jako příloha ke kaprovi, ale určitě se tak dá použít. Poprvé jsem ho připravila v létě jako přílohu ke grilovanému masu a sklidil tak obrovský úspěch, že si ho celá rodina vyžádala i na Vánoce 🙂

[box background=#f5e190]

počet porcí: 8

čas přípravy: 60 minut

ingredience:

salát

1 kg brambor (5-6 větších)

3 kapie nebo červené papriky (330 g) (syrové, nikoli nakládané)

5 žeber řapíkatého celeru (160 g)

košťál ze dvou brokolic (250 g)

2 středně velké červené cibule (140 g)

1 svazek jarní cibulky (80 g)

2 hrsti hladkolisté petržele (22 g)

čerstvě namletý pepř

sůl

 

dresink

domácí majonéza (1 žloutek, ¼ lžičky soli, 1 lžička citronové šťávy, 200 ml oleje)

2 lžičky dijonské hořčice

3 lžičky hrubozrnné hořčice

1 lžíce jablečného octa

[/box]

postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na půlkolečka či čtvrtkolečka tlustá přibližně 3-5 mm a uvařte v osolené vodě, budou hotové přibližně za 10 minut a měly by zůstat nerozvařené. Brambory slijte, zchlaďte studenou vodou a nechte vystydnout.
  2. Nakrájejte si zeleninu: kapie na tenké proužky, řapíkatý celer a jarní cibulku příčně na 3-5 mm silné plátky, červenou cibuli na tenká čtvrtkolečka a listy petržele nasekejte nahrubo. Dřevnatou část brokolicového košťálu odstraňte nožem nebo škrabkou na brambory a nakrájejte na proužky či tenká půlkolečka. Všechnu nakrájenou zeleninu smíchejte ve větší míse.
  3. Připravte si majonézu. Do vyšší nádoby dejte žloutek, sůl a citronovou šťávu a šlehejte tyčovým mixérem s metličkou přibližně půl minuty. Výsledná hmota by měla konzistencí připomínat majonézu (neměla by moc téct, ani dělat hrudky). Nechte půl minuty stát a potom tenkým proudem přilévejte olej a postupně ho zašlehávejte. Ze začátku přilévejte opravu jen malá množství, jinak se olej se žloutkem srazí a majonézu už nikdy nevyšleháte. Čím víc je již oleje v majonéze, tím rychleji můžete přilévat.
  4. Přidejte majonézu k zelenině a dobře promíchejte. V nádobě od majonézy opět tyčovým mixérem smíchejte obě hořčice a ocet. Přilijte dresink k zelenině a dochuťte solí a pepřem.
  5. Jako poslední ingredienci opatrně vmíchejte brambory – je dobré je přidat opravdu až nakonec, jinak se během míchání s majonézou a dresinkem rozpatlají.

 

Salát je možné podávat ihned, ale chutná mnohem lépe uležený druhý až třetí den.

 

TIP č.1!

Pokud se bojíte domácí majonézy ze syrového žloutku nebo se vám prostě jen nechce se s ní patlat, můžete samozřejmě použít i kupovanou. Část majonézy také můžete pro odlehčení nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

TIP č.2!

Nemůžete sehnat hladkolistou petržel nebo nějakou jinou ingredienci? Berte recept jen jako inspiraci a ubírejte či přidávejte další druhy zeleniny, tento salát je opravdu velmi variabilní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *